[...] do prawidłowego rozwoju. Dajemy margarynę zamiast masła, odtłuszczone mleko, a potem mamy dzieci z ADHD. Kolejnym antyprzykładem jest notoryczne używanie oliwy z oliwek do smażenia w programach kulinarnych, takie przykłady można mnożyć, spuszczam na tę ignorancję zasłonę milczenia i politowania. Drogi Czytelniku, mam nadzieję, , że powyższy [...]
leah oczywiscie pewnych rzeczy nie przeskoczymy. Moga byc tez wedzone ale nie polecam za duzo ;-) , smazyc tez mozna na kazdym zdatnym do smazenia tluszczu, ja lubie grilowanego lososia wtedy nie trzeba w ogole tluszczu dodawac :-)
[...] że warto kupić olej kokosowy. Ja kupiłam głównie ze względu na problemy ze skórą, Obli mi doradziła, stosuję wewnętrznie i zewnętrznie. Generalnie wydajny jest ten olej, do smażenia nie trzeba go dużo dawać, nie przypala się na nim (przynajmniej mi się nie zdarzyło) no i pięknie pachnie :-) Mojej mamie tak przypadł do gustu, że się zastanawia [...]
[...] kromek z zamiarem dokupienia czegoś do obłożenia. Niestety ilość spotkań skutecznie uniemożliwiła mi wyjście do spożywczaka. Stąd samotność mojego pieczywa {:-( Olej był do smażenia. Chodzi o ten Kujawski? Wiem, ze nie pownnam go używać. W przypadku "słodkich" dań jak placek owsiany czy twarogowy zaczęłam smażyć na kokosowym ale on ma bardzo [...]
[...] gotujesz od podstaw, to po prostu MASZ KONTROLĘ nad wszystkim. Olej wlewasz na oko, wyobrażając sobie łyżki lub łyżeczki, masło tak samo... Cienko smarujesz kanapki, do smażenia bierzesz małą kosteczkę i nie częściej, niż raz dziennie... Tłuszcz w mięsie widać i można okroić, np. ja zawsze usuwam i wyrzucam nadmiar z kurczaka do rosołu lub [...]
tak jak pisałem. troszkę MCT w czasie postu bo tam się kokosowy nie nadaje, do smażenia - może być kokos, smalec, zamiast rzepakowego to już lepiej oliwa - ma mniej wielonienasyconych
lniany nie nadaje sie do smazenia, kup go w aptece, olej lniany budylingowany czy jakos tak, powinien byc przechowywany w lodowce i nadaje sie TYLKO do picia. ma szereg wlasciwosci zdrowotnych poza tym kosztuje 25zl za 500ml nie byloby Ci go szkoda uzywac do smazenia? smazyc mozesz normalnie na slonecznikowym tylko nie przesadzaj z iloscia tego [...]
lniany nie nadaje sie do smazenia, kup go w aptece, olej lniany budylingowany czy jakos tak, powinien byc przechowywany w lodowce i nadaje sie TYLKO do picia. ma szereg wlasciwosci zdrowotnych poza tym kosztuje 25zl za 500ml nie byloby Ci go szkoda uzywac do smazenia? smazyc mozesz normalnie na slonecznikowym tylko nie przesadzaj z iloscia tego [...]
według mnei oliwa traci swój ogromny potencjał gdy jest używana do smażenia. Sam używam strategii, w której smaże wszystko beztłuszczowo (patelnia grillowa) a oliwę dodaje na zimno do gotowego - smacznie i dużo lepiej wykorzystane możliwości genialnego, trzeba przyznać, źródła tłuszczu :-))
[...] z kuraka 250-300g makaronu do spaghetti duruum 2fixy(mozna by dac 3, troszke malo pomidorowe wyszło) zioła suszone, curry, pieprz, sól do smaku cabulka oczywiście oliwa do smażenia Pare zdjęc z "etapów produkcji" składniki pokrojone troszke rozgrzanej oliwy! cebulka na patelnie~... dodajemy pierś (w tle makaron) Do wszystkiego fix i [...]
[...] to też raczej średni pomysł. Jesz jakieś warzywa poza tą surówką do obiadu? Jeżeli tak to pisz o tym. Filet z kurczaka smażony na oliwie? Jeżeli tak, to kiepski pomysł - do smażenia lepsze są inne tłuszcze (olej kokosowy, smalec, masło klarowane, ew. olej rzepakowy), oliwy używaj na zimno - np. do sałatek. Dodatkowo to tego posiłku z filetem [...]
[...] spotkałam się z kuzynką, która robi dodatkową specjalizację z medycyny prewencyjnej i przeciwstarzeniowej (cokolwiek to znaczy). Pokrótce, zalecenia dietetyczne- używanie do smażenia tłuszczów stałych, jajka (od zielononóżek) jako podstawa diety, wysoka suplementacja (kobiety) wapniem, witaminą C, D3. Pokazywany wykres spożywania olejów przy [...]
Czwartek DNT MISKA. Nieliczona - brak wagi. (idę w sb walczyć, żeby mi ją w końcu oddali!!) 1) kurczak pierś, ryż brązowy, masło klarowane do smażenia, pomidory, marchewka surowa. 2) zupa warzywna = kalafior, ziemniaki, marchewka. 3) jajecznica z 3 jaj, masło. W między czasie trochę płatków migdałów. 4) jeszcze się zastanawiam czy coś dojeść :-) - [...]
Dziękuję za odpowiedzi :-) Do smażenia stosuję olej kokosowy albo smalec. Tutaj warzywa i kurczaka dusiłam na patelni bez użycia tłuszczu a potem dopiero polałam tym rzepakowym olejem ( olej od gospodarza :-) ) Postaram się podciągnąć te kalorie może do 2000. Będę urozmaicać ale to pewnie trochę potrwa zanim się nauczę tak ładnie jeść %-). [...]
[...] z chorizo z wczorajszego obiadu- 324kcal, w składzie:papryka czerwona/żółta/zielona, pomidory, cukinia, ryż biały, chorizo pikantne, bulion rosołowy, oliwa z oliwek do smażenia. II ŚNIADANIE: Zupa pomidorowa z makaronem Capellini- 328kcal - Posiłek potreningowy. OBIAD: Kurczak duszony z jabłkiem i żurawiną, pieczone ziemniaczki, surówka z [...]
[...] obecność dużej ilości antyoksydantów które chronią tłuszcze w niej zawarte na działanie wysokiej temperatury i tlenu. Wyniki badań potwierdzają, że oliwa może być używana do smażenia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538 Oczywiście to nie oznacza, że można bezkarnie sobie smażyć do woli, gdyż samo w sobie smażenie nie należy do [...]
dodatkowo niektórzy smażą na tłuszczach które nie nadają się do smażenia i wtedy dochodzi wydzielanie szkodliwych związków poprzez utlenianie tłuszczy kolejna rzecz to nasiąknięta tłuszczem paniera ciężko się trawi i zalega nam na żołądku ;-) ziemniaki polane tłuszczem też stają się mniej fit ;-) no ale nie każdy chce lub potrzebuje być fit %-)
Poza tym, warto poczytać więcej na temat smażenia. Obawiam się, że masz w tym spore braki: https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia https://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia